De rigtige komponenter til din el tavle

Der kan være mange forskellige grunde til, at din el tavle trænger til at blive skiftet. Måske skal du bygge om i huset, så din tavle skal udvides, eller måske trænger din gamle el tavle blot til en lille opgradering. Du kan vælge at erstatte den med en nyere eller tidssvarende model. Det er yderst vigtigt, at din valgte el tavle passer til din boligs elinstallation. Vil du vide mere om el tavler? Så læs med her.

Hvad er en el tavle?

Mange aner ikke, hvad en el tavle er, da en el tavle normalt ikke er noget, men bekymre sig om. El tavlen passer mere eller mindre sig selv. En el tavle er det sted i boligen, hvor alt el nettet bliver fordelt i boligen. Det er også her du skifter automatsikringer, afbryder strømmen og skifter relæer.

Placering af el tavle

Der er flere forskellige krav til en el tavle og dens placering i hjemmet. Loven siger, at el tavlen altid skal placeres indenfor hjemmets fire vægge. Du kan blandt andet vælge at placere den i et teknikrum, i entreen eller i en garage, hvor der er adgang direkte og uhindret adgang til boligen. El tavlen skal sidde sikkert og synligt – på denne måde forhindrer og forebygger du eventuelle ulykker. Find din næste el tavle hos ABB.

Sikringer

I el tavlen finder du sikringerne, som de fleste har kendskab til. De smarte sikringer er med til at afværge ulykker og overbelastning i el tavlen. Sker der en overbelastning i systemet, vil sikringen springe og dermed beskytte ledninger og kabler længere fremme på el tavlen. Inden strømmen sendes ud i huset, vil den løbe igennem sikringerne. Hvis alt er i orden, vil strømmen hurtigt blive sendt videre i systemet og ud til elektriske apparater i din bolig.

Fejlstrømsrelæ

Der findes et kæmpe udvalg af el tavler på markedet, og det kan derfor også være svært at have styr på de mange forskellige funktioner. Udseende, alder og tilmed opbygning kan variere på de forskellige el tavler. Fælles for alle de mange el tavler er dog, at der under alle omstændigheder altid skal være indbygget et fejlstrømsrelæ. Er uheldet ude, og opstår der en fejl i el systemet, vil fejlstrømrelæet afbryde alt strømmen i din bolig, og dermed sikre, at hverken du eller dine nærmeste får stød som følge af fejlene i systemet.