Når teknikskabet skal passe

Vi har alle sammen et teknikskab derhjemme, det er bare et spørgsmål om hvor det sidder, men det mest normale er at det sidder i et bryggers, eller et andet sted hvor det ikke sidder i vejen for den daglige færdsel i boligen.

I det daglige er der ikke mange der tænker over hvor teknikskabet er, simpelthen fordi det ikke bruges ret tit, men der hvor det kan være relevant, det er når der skal foretages renoveringer af el-installationerne, og du skal til at tage stilling til hvor det skal være fremadrettet, og ikke mindst hvor stort det skal være.

Hvis du starter med at gå ind og kigge på https://bels.dk/elartikler/installationsmateriel/vaegskabe-montagebokse/kapsling-til-el-komponenter-tomt, så kan du få det store overblik over hvad du har af muligheder hvis der skal et nyt teknikskab til.

Det handler ikke bare om teknikken, men også om at det skal passe ind i hjemmet

Det første du skal tage stilling til, det er om skabet skal sættes op inde eller ude, hvis det skal sidde udenfor, så skal det kunne tåle vind og vejr, hvis det skal sidde inde, så skal det passe ind i den øvrige indretning, men kan så godt være lidt mere tiltalende rent æstetisk, med mindre det skal skjules helt.

Indenfor vil der typisk være tale om et el skab, hvorfra boligens el-installationer kan styres centralt, og hvor sikringerne typisk også sidder, så det skal være skærmet godt af, og sikre at der ikke sker ulykker eller du får stød.

Som udgangspunkt har et el skab i metal den længste og bedste holdbarhed, specielt hvis der er tale om rustfrit stål, og skabet skal leve i et hårdt udendørs miljø, hvor det er at foretrække frem for almindelig plade, eller aluminium, som har det med at give efter for korrosion over tid.

Når du har fundet ud af alt det, så skal du sikre dig at skabet er stort nok til at indeholde alle de installationer du skal bruge, og hverken bliver for lille eller for stort, hvis det bliver for lille, så er der ikke plads til det hele, hvis det bliver for stort, så kommer det mere i vejen end godt er.

Køb efter behov, betal efter evne

Prismæssigt er der stor forskel på el- og teknikskabe, der er ingen tvivl om at de rustfrie skabe er de dyreste, men også de mest holdbare, og er det gode valg hvis der skal monteres udenfor.

En anden mulighed er et skab i metal, som ikke er stål, formodentlig aluminium, som er noget billigere, og giver mening at montere indenfor, fordi de alt andet lige er mindre og lettere, og ikke behøver at lide under hårdt vejr.

Slutteligt er der de mindre og absolut prisbillige el kasser, der som regel kommer i plast, og absolut ikke kan tåle ret meget belastning udefra, typisk til holdbare installationer der ikke kræver den store sikkerhed.

Men der er også den mulighed, at du ikke tager en standardløsning, men vælger den kundetilpassede model, hvilket betyder at dit kommende skab bliver lavet specifikt efter dine konkrete mål og ønsker, så du ikke skal døje med noget der ikke passer dig.