Der er noget fantastisk ved et bål! En kold aften giver det varme, vi kan lave varm mad over et bålsted og det er indbegrebet af hygge. Rundt om bålet samles vi, synger og hygger med familie og venner.
Men hvordan er det nu lige, du tænder et godt bål?
Bålets trekant
Før vi kan lave ild i et bålsted, skal det 3 ingredienser til, ilt, varme og materiale.
Ilt. Der skal ilt til at lave et bål, og heldigvis har vi nok af det. Der skal ilt til under hele bålets levetid, men særligt når du tænder op, er der mere brug for rigelige mængder ilt. Det kan du hjælpe med, ved at lave det klassiske pyramidebål.
Varme. Skal der også til. Det kan være svært i starten af få flammerne til at få ordentlig fat. Et stykke papir er som regel ikke nok, til at antænde resten af materialet.
Materiale. Det er her du har størst påvirkning på hvor nemt du får tændt dit bål. Vi vil altid opdele optændingen i tre steps.
Først ligges det materiale som kan antændes af en gnist eller svag varme, som papir, eller tørret blade. Herefter ligges kviste på, som har en meget lille diameter og let kan antændes af de små flammer. Til sidst ligges regulært træ på bålet og du bestemmer nu selv hvor stort du vil bygge dit bål.
Du skal dog forsat passe på at du ikke kvæler ilden, ved at overfylde bålet.
Vil du gerne have et færdigt bålsted, har Shopunika nogle unikke design, som vil pynte i enhver have.
Godt brænde til jeres bål
Der findes mange forskellige slagt brænde og ikke alle typer egner sig lige godt.
Du kan med fordel bruge fyr eller gran når du starter dit bål, men hvis du skal lave mad, vil vi forslå du skifter til bøg eller eg, da det giver mange flere gløder.
Du skal ikke bruge Pil, poppel og hyld, da de udvikler en masse røg
Høj varme og mindre røg!
Jo højere du får temperaturen op på dit bål, jo bedre forbrænding og mindre røg vil det udvikle sig fra dit bål sted. Det er derfor vigtigt at doserer mængden at brænde du ligger på bålet, så du føder det lidt efter lidt. Kommer du til at overfylde bålsted, falder temperaturen og alle røggasserne bliver ikke antændt. Så får du en masse hoste og røde øjne.
Du skal selvfølge sikre dig at brændet er tørt, ellers vil der også være en masse røg.
Den gode optænding
For at få ilden til at fange i dit bålsted, bør du altid starte med noget papir, eller tørre blade. Noget som kan sikre den første ild, der er starten på det hele.
Herefter tager du nogle meget tynde og knas tørre kviste, de burde være lette at få antændt og bålet blusser lidt op.
Nu er det tiden til noget regulært brænde, start med nogle små stykker, hvor du evt, har kløvet nogle brændestykker i mange små stykker. Herfra er det bare at doserer brændet lidt efter lidt.
Skal det går rigtigt hurtigt, kan vi anbefale optændings blokke og undlade avisen. Brug aldrig benzin eller tændvæsker på et bål.
De to mest kendte typer bål
Pyramidebål
Her startes med kvas eller avis, som tændes. Herefter bruges kviste, som sættes i en pyramide op omkring flammerne og til sidst de regulærere stykker brænde som ligeledes sættes op som en pyramide, hvor de spidser ind i toppen. Når du lavet et pyramidebål, kan der komme masser af ilt ind fra bunden
Du skal dog bruge et bålstativ hvis du vil lave mad, da man ikke sådan lige kan sætte en gryde på toppen af pyramidebålet.
Pagodebål
Pagodebålet er opbygget af længere brændestykker, der ligger parvis oven på hinanden. Hvis du bruger tørt granbrænde, er pagodebålet velegnet til store bål som for eksempel lejrbål. Bruger du hårdt træ, giver bålet gode gløder til snobrød.