Der findes overordnet tre typer af varmepumper: en luft til luft varmepumpe, en luft til vand varmepumpe og en jordvarmepumpe. Alle tre varmepumper har den samme funktion – nemlig at opvarme en bolig. Forskellen for dem ligger i, hvordan de hver især er opbygget til at levere varme til huset.
Når du skal have installeret en varmepumpe i dit hus, så skal du først og fremmest beslutte, hvilken type, du skal have. Vi har lavet en guide til dig, så du kan blive klogere på de forskellige typer, og af den baggrund håber vi, at du kan foretage et begrundet valg.
Husk, at det er lovpligtigt at få foretaget et årligt eftersyn af sin varmepumpe.
En varmepumpe er en pålidelig energikilde, der udnytter den CO2-udledningsfri solenergi, som er lagret i luften omkring huset. Denne energi bliver brugt til at forsyne dit hjem med varme og køling.
En varmepumpe er dermed en bæredygtig energikilde, fordi den udnytter vedvarende energi, og dermed den energi, som ikke kan slippe op, til at forsyne huset med varme.
Så snart varmepumpen er monteret og installeret, så behøver man ikke at gøre så meget. Den gør hele arbejdet selv ved at trække energi ud af den omgivende luft eller jord – afhængig af type – og det er ganske gratis og en stor fordel for miljøet.
En luft til luft varmepumpe eller luft til vand varmepumpe udnytter bl.a. energien fra den omgivende luft, og et jordvarmeanlæg trækker energi ud af jorden.
Der findes som sagt tre forskellige typer af varmepumper. Alle tre typer består af en indedel og en udedel. Udedelens opgave er at trække energi ud af omgivelserne og omsætte denne til varme. Indedelens opgave er at fordele denne energi til husets indre omgivelser.
Forskellen på de tre typer af varmepumper ligger i måden de er opbygget. Vi vil forklare forskellen på de tre typer af varmepumper her:
Luft til luft varmepumpe: Denne type af varmepumpe trækker energi ud af den omgivende luft og omsætter denne til varm luft inde i boligen. Boligens indedel fordeler derfor varm luft rundt i hjemmet. Typisk har denne type af varmepumpe også en køledel, der gør det muligt at bruge varmepumpen som aircondition også.
Luft til vand varmepumpe: Luft til vand varmepumpen trækker også energi ud af den omgivende luft. Denne energi bliver dog udnyttet til at varme brugsvand, radiatorer og gulvvarme i boligen op med.
Jordvarmepumpe: Jordvarmepumpen trækker energi ud af jorden via en lang væskefyldt slange, som er gravet ned i jorden omkring sit hus. Her opfanger slangen den solenergi, som er lagret i jorden og overfører denne til husets radiatorer, gulvvarme og brugsvand.